top of page

VahantarocK - Lyhyt oppimäärä

VahantarocK 2021

VahantarocK sai alkunsa kolmen ylöjärveläisen musiikinystävän toimesta kesällä 2020. Bändi oli perustettu pari vuotta aiemmin, ja keikalle piti päästä. Keikkapaikoilla oli kuitenkin hakijoita ruuhkaksi asti, ja vielä kokematon bändimme ei saanut mahdollisuutta. Päätettiin järjestää kesäbileet omassa pihassa konseptilla: Livemusaa, hyvää ruokaa sekä kyläläiset ja kaverit paikalle. Konsepti oli toimiva, mutta esiintymisalueena toimivat kuormalavat olivat epäkäytännöllisiä, ja täydeltä taivaalta porottava aurinko jätti epäterveellisen rusketuksen soittajien naamoille. Livenä soittaminen oli kuitenkin niin huumaava kokemus, että jatkoa seurasi myös muiden kyläläisten pihoissa samalla kaavalla. Syyssateiden muuttuessa lumeksi, aloin piirrellä hankeen oikean esiintymislavan ääriviivoja. 5x10m näytti lumessa pieneltä, mutta kun sitä ruvettiin keväällä rakentamaan puusta, ensimmäinen WOW-efekti oli saavutettu.

Lavan rakennus_edited.jpg

Lavan rakennusta 30.5.2021

Kesäbileet 2021_edited.jpg

Lavan avajaiset 3.7.2021

Lava valmistui aikataulussa, ja uuden lavan avajaiset vietettiin 3.7.2021 tutulla konseptilla. Nimettiin nämä kesäbileet VahantarocK:ksi, koska olihan meillä nyt ihan oikea lava. Mukavan päivän päätteeksi todettiin, että ollaan tehty hirveä duuni tunnin kestävän keikan eteen. Voisiko lavaa ja ideaa hyödyntää muuhunkin? Petri tunsi soittajia muutamasta muusta bändistä, ja lyhyen soittokierroksen jälkeen meillä oli oman bändin lisäksi kolme muuta esiintyjää ja päivämäärä lyötynä lukkoon. 24.7.2021 olisi ensimmäinen virallinen VahantarocK-festivaali. Ääniteknikoksi saatiin houkuteltua tutun tuttu Jani Koivisto, joka on tästä saakka toiminut VahantarocK:in ääniteknikkona. Ensimmäinen VahantarocK oli pääsymaksuton tapahtuma. Yleisömäärä oli 70.

VR_15_edited.jpg

Missä On John Frusciante on esiintynyt jokaisessa VahantarocK:issa. Kuva: Markku Rantanen

VR_21_edited.jpg

Shroudead 24.7.2021

Kuva: Markku Rantanen

VahantarocK 2021 juliste

VahantarocK 2022

Onnistuneen tapahtuman jälkeen päätös jatkosta oli kristallinkirkas, ja päivämäärä 23.7.2022 julkistettiin jo 2021 viimeisen esiintyjän jälkeen. Somemarkkinointiin alettiin panostaa välittömästi tapahtuman jälkeen. Kuten omakin historiamme todistaa, keikkoja vailla olevia bändejä riittää pilvin pimein, ja saimmekin ison tukun esiintymishakemuksia seuraavan vuoden festareille. Tämä herätti meidät miettimään festarin merkitystä paikallisille bändeille ja elävälle musiikille ylipäänsä. Koimme velvollisuudeksemme alkaa panostamaan toimintaan ammattimaisemmin. Festivaalin arvot olivat meille itsestäänselvyyksiä, mutta nyt ne piti muuttaa sanoiksi.

  • Only Rock-Music

  • Unique experience for the artists

  • Affordable pricing for the audience

Lokakuussa 2021 meillä oli kasassa kahdeksan bändiä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, ettei festivaalia voida lopettaa vielä kymmenen uutisiin mennessä. Haimme tarvittavat meluluvat, sekä teimme tapahtumailmoituksen poliisille ja pelastusviranomaisille. Teoston luvat olemme hoitaneet jo ensimmäisestä festarista alkaen.

Päätimme lähteä toteuttamaan festareita artisti keskiössä. Tämä tarkoittaa sitä, että valmisteluissa ajatellaan aina ensimmäisenä artistin kokemusta. Se näkyy meillä backstagen varustelussa, ohjelmiston suunnittelussa, sekä hospitality -toiminnassamme. Jussi Asunmaa nimettiin A&R manageriksi vastaten artistien hyvinvoinnista festareillamme.

MOJF22_edited.png

Missä On John Frusciante 23.7.2022

Kuva: Markku Rantanen

VR 3_edited.jpg

BurnOut Red 23.7.2022

Kuva: Markku Rantanen

VahantarocK 2022 juliste

Taiteilija: Pate Vuorio

Kulujen lisääntyessä päätimme 10 € pääsymaksusta. Lippuja myytiin portilta kaikkiaan n. 100 kpl. Lisäksi lämmitimme pyttipannua, jota myytiin yleisölle huokealla hinnalla. Houkutellaksemme yleisöä paikalle, teimme sopimuksen anniskelusta paikallisen Pikku Pete -ravintolan kanssa. Meillä oli myös muita yhteistyökumppaneita: Kaksi Kitaraa -kauppa lahjoitti meille kaapeleita, ja Vahannan Nuorisoseura RY myi makkaraa. Järjestyksenvalvonnasta vastasi Heracles Valkeakoski.

 

Festareita ei ajateltu taloudellisesta näkökulmasta, vaan rakkaudesta elävään musiikkiin. 2022 festarit olivatkin omarahoitteiset, ja saaduilla lippu ja ruokamyyntituloilla saatiin lähes katettua järjestyksenvalvojien ja ääniteknikon kulut. Tässä vaiheessa esiintyjät soittivat meillä ilmaiseksi, koska esiintymispalkkioita ei yksinkertaisesti ollut varaa maksaa.

VR 78_edited.jpg

Coronary 23.7.2022

Kuva: Markku Rantanen

Teknik, sanoi ***** saranasta 23.7.2022

Kuva: Markku Rantanen

VahantarocK 2023

2022 kesän festareista opittiin paljon. 3/4 päivän mittainen sadekuuro karsi yleisöä, mutta opetti samalla meitä varautumaan luonnonilmiöihin. Saimme hyvää palautetta sekä artisteilta että yleisöltä. Olimme oikealla tiellä. Tiesin ennalta, että seuraavan kesän bändien buukkaukset pitää aloittaa heti. Saimmekin tiukan rosterin esiintyjiä kasaan ennätysajassa. Hakemuksia tuli kuitenkin ovista ja ikkunoista. Myös sellaisia, joista ei voi kieltäytyä. Uskaltauduin kysymään paremmalta puoliskolta, josko voitaisiin kasvattaa festarit kaksipäiväisiksi. Lupa tuli sillä ehdolla, että ruokamyyntiin otettaisiin toiselle päivälle ulkopuolinen taho. Ja niin vaimoni kavereineen lämmitti pyttipannua perjantaina ja lauantaina 21-22.7.2023!

 

Vahannan Rock Yhdistys Ry perustettiin kesällä 2022. Tämä nähtiin välttämättömänä festivaalin kehittymisen kannalta. Toimintaa alettiin pyörittää yhdistyksen kautta syksystä 2022 alkaen. Ammattimaisuus lisääntyi muutenkin. Olin opetellut Adobe Illustratorin käyttöä, mutta päädyimme yhteistyöhön oikean graafikon EM:n kanssa. Hän teki meille julisteet ja mainosmateriaalit kuvataiteilija Pate Vuorion piirtämien ideoiden pohjalta. 

Pyörittelin mielessäni slogania festarille. Siitä täytyisi välittyä tapahtuman luonne kiteytettynä neljään sanaan. Suomen Suurin TakapihaRockfestari päätyi lopulta käyttöön. Käytämme nimeä siihen saakka, kunnes joku pystyy todistetusti näyttämään järjestävänsä suuremmat.

ylömarkkinat_edited.jpg

Ylöjärven Markkinat 27.5.2023

Kuva: Petri Savola

Tonefest23_edited.jpg

Tonefest-messut 17.2.2023

Kuva: Petri Savola

Vahanta-II-A3-light-(2).png

VahantarocK 2023 juliste

Hahmotaide Pate Vuorio, taitto EM Setälä

Uskottavuus ja ammattimaisuus ovat adjektiiveja, joilla haluamme kuvata festivaalia nyt ja tulevaisuudessa. Tämän eteen on tehty henkilökohtaisia uhrauksia. Rahoitimme toimintaa omasta pussista myös vuonna 2023. Olimme mm. mukana Tonefest -messuilla sekä Ylöjärven markkinoilla promoamassa tapahtumaa. Lippumyynti toteutettiin lippu.fi -kaupan kautta. 2023 vuonna meillä oli myös maksullisia esiintyjiä. Kokonaisbudjetti tapahtumassa oli lähes 15000 €. Onneksemme Ylöjärven kaupunki on tukenut tapahtumaamme ja saimme yhteistyökumppaneita, joiden avulla tapahtuma saatiin onnistumaan.

 

Vuoden 2023 pääyhteistyökumppanimme oli Musamaailma. Mukana isolla panoksella olivat myös Kaksi Kitaraa -soitinkauppa, K-Supermarket Linkki, Katehuolto Hokkanen Oy, M&M Pyörähuolto, Vahannan Nuorisoseura sekä anniskelusta vastaava Pikku Pete.

VahantarocK 2023_edited.jpg

Festarialue 22.7.2023

Kuva: Petri Savola

MOJF2_edited.jpg

Missä On John Frusciante 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Festariviikonloppu olikin onnistunut. Lippuja myytiin lähes 250 ja pyttipannua lähes 100 kg. Johtuneeko hyvästä valmistautumisesta sateeseen, mutta vettä satoi vain tunnin ajan koko kahden päivän aikana. Onnistuimme jälleen myös artistien kanssa. Palaute oli ylistävää, ja moni meillä soittaneista on ilmoittanut halukkuutensa tulla soittamaan myös uudestaan.

Kahden päivän lipun hinta oli tänä vuonna 25 €. Kuten arvoissamme mainitaan, boikotoimme rahastusta. Se näkyy lippujen, pyttipannun, virvokkeiden ja muiden meillä myytävien tuotteiden hinnoissa. Velvoitamme myös yhteistyökumppaneita käyttämään maltillisia hintoja. Tämä on yksi kriteeri päästä meille myymään. Kantavana ajatuksena tässä on se, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus tulla meille nauttimaan elävästä musiikista – Tule rokkaamaan sellaisena, kuin olet!

Valtteri_edited.jpg

Eikö perus hehkulamput enää riitä?

Kuva: Markku Rantanen

Silverbullet_edited.jpg

Silver Bullet 21.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Turbo Testicles 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

4Order_edited.jpg

4Order 21.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

DSC09273_edited.jpg

Maria Emilia & Eksyneet Sankarit 22.7.2023

Kuva: AV Ylänne / Joonas Ylänne

VahantarocK191_edited.jpg

Prestige 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

megasnake23_edited.jpg

MegaSnake 22.7.2023

Kuva: Petri Savola

Crüel Bastards plays Mötley Crüe 21.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Trio Haudanvakavat 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Noumena2_edited.jpg

Noumena 21.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

363325758_303398542250290_26273745116242

Slightly Heavy 21.7.2023

Kuva: AV Ylänne / Joonas Ylänne

VahantarocK58_edited.jpg

Wuohipora 21.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Horsepowerkään_edited.jpg

Horsepower 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

Eevamaija_edited.jpg

Taiteilijat 22.7.2023

Kuva: Markku Rantanen

bottom of page